Çayı Güzel Yapan Çaydanlık mı, Demleyen Kişi mi?
Çay, Türk toplumunda oldukça önemli bir yere sahip olan bir tür sıcak içecektir. Sabah kahvaltılarından 5 çaylarına, hatta akşam çaylarına kadar günde neredeyse 3 öğün tüketilen çay, pek çok insanın tutkunu olduğu bir içecek olarak da gösterilebilmektedir. Dolayısıyla çayın demlenme yöntemi ve kullanılan çaydanlık da büyük önem taşımaktadır.
“Çayı Güzel Yapan Çaydanlık mı, Demleyen Kişi mi?” sorusunun yanıtına bakılacak olursa; aslında her ikisinin önemi de büyüktür. Çaydanlıklar, sahip olduğu özelliklere göre çayın lezzetine lezzet katmaktadır. En güzel ve en lezzetli çay için tavsiye edilen çaydanlıklar başka bir deyişle demlikler ise; porselen, emaye ve bakır çaydanlıklardır. Her biri daha lezzetli bir çay hazırlayabilmenin püf noktası olarak gösterilebilirken, tercih edilen bu gibi demliklerin yanında demleme şekline de dikkat etmek gerekir.
En İyi Çay Porselen ve Emaye Çaydanlıklarda Olur!
Çay demleme şampiyonları ve hatta uzmanları tarafından tavsiye edilen püf noktalara göre, çayın porselen demliklerde demlenmesi gereklidir. Çayın tadını ve aromasını en çok alabilmenin mümkün olduğu demlikler porselen demlik olurken, porselen bulunamadığı yerlerde ise emaye demlikler tercih edilmelidir. Ayrıca bakır demlikler de çayın lezzetini verebilme konusunda oldukça başarılıdır.
Demleyen Kişinin Kullanmış Olduğu Yöntemler de Önemlidir!
İyi bir çay demleyebilmek için önce demlik tercihinin yapılması gereklidir. Doğru bir demlik tercihinden sonra ise demleyen kişinin uygulamış olduğu yöntemler de önemlidir. Örneğin; çayın üzerine sıcak suyun değil, sıcak suyun üzerine kuru çayın ilave edilmesi gerekir. Aksi takdirde çay haşlanmış olacak ve bütün lezzetini kaybedecektir.
En Lezzetli Çay Nasıl Demlenir?
Öncelikle lezzetli bir çay için porselen ya da bakır demlikler tercih edilmelidir. Ayrıca kullanılacak olan su da oldukça önemlidir. Isıtılmış ya da bekletilmiş su kullanılmamalı, daha çok dinlendirilmiş su tercih edilmelidir. Ardından dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise çay otunun hangi aşamada suya ilave edileceğidir. Kaynamış olan su üst bölüme aktarıldıktan sonra çay otunun ilave edilmesi gerekir. Bu işlemin tersi yapıldığında çay haşlanmakta ve bütün lezzetini kaybetmektedir. Sonrasında ise altına bir miktar daha soğuk su ilave edilip yaklaşık olarak 15 – 20 dakika kadar demlenmeye bırakılmalıdır.
En lezzetli çayları demleyebileceğiniz birbirinden şık ve kaliteli demlikleri Güldeko’dan bulabilmeniz mümkündür. İhtiyacınız olan en kaliteli demlikleri en uygun fiyatlar ile temin edebilmek için sizleri mağazamıza bekleriz.