Halı Temizliği Artık Sizi Yormasın!
Halılar, bir evde en çok göze çarpan yerinde ve dekorasyon açısından en şık görüntü sağlayan eşyalardan biridir. Dolayısıyla oldukça önemli bir yere sahip olan halılar düzenli bir şekilde temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır. Üstelik halı temizliği sanıldığı kadar zor olmazken, bazı yöntemlerle bu işlemi kolayca gerçekleştirebilmek mümkündür.
Halı Yıkama Yöntemleri
Halıların temizliği ve bakımı oldukça güç ve zorlayıcı bir işlemdir. Eskiler halı temizliğinde sirke, tıraş köpüğü ve bunun gibi oldukça ilkel yollara başvururken, bu yollar ne yazık ki halıların yapısına zarar vermekte, renklerini soldurmaktadır. Günümüzde ise halı şampuanları ve yıkama makineleri ile temizliği yapılmakta ve kuruması için günlerce beklemek durumunda kalınmaktadır.
Tüm bu zorlu ve zahmetli işlemlerin yerini son yıllarda oldukça yaygın bir hale gelen halı yıkama fabrikaları alırken, halılarınız evinizden teslim alınmakta, profesyonel makineler ile yıkanarak kurutulmakta ve bu şekilde de evinize teslim edilmektedir. Bu sayede halılar artış sizi yormazken, profesyonel bir temizlik ve bakım ile uzun yıllar kullanım ömrüne sahip olmaktadır.
Halı Temizliğinde En Pratik Yöntemler
Evde halıların temizliğini yaparken uygulanabilecek olan bazı yöntemler kolay ve pratik bakım imkanı sağlamaktadır. Örneğin; mısır nişastası, nane, karbonat ve bunun gibi yöntemler, pratik olarak halı temizliğini sağlamaktadır.
- Mısır Nişastası ile Halı Temizliği
Halıları kaldırmadan bulunduğu yerden temizleyebilmek için mısır nişastası kullanılabilmektedir. Mısır nişastasının halı üzerine serpilerek her bölümüne iyice yayılması gerekmektedir. Ardından 3 – 4 saat kadar bekletilmesi ve elektrikli süpürge ile halının süpürülmesi gereklidir. Bu sayede halının hem temizlenmiş olması, hem de pırıl pırıl görünmüş olması sağlanmaktadır.
- Karbonat ile Halı Temizliği
Bir su bardağı karbonat ya da kabartma tozu, bir fincan mısır nişastası, bir fincan nane, 1 yemek kaşığı karanfil tozu ve bir yemek kaşığı boraks gibi malzemelerin karıştırılarak halı üzerine eşik miktarda dağıtılmalıdır. Bu karışımın tüylerin arasında girdiğinden emin olunması ve en az 2 saat kadar bekletilmesi gereklidir. Bir gece boyunca bekletilmesi ise halıdaki mantar ve çeşitli akar türlerinin temizlenmesini sağlamaktadır. Ertesi gün nokta toz kalmayacak kadar süpürülmelidir.
Bu gibi yöntemler, halıları silmek, yıkamak gibi aşırı efor sarf etmekten kurtarırken, en az yıkanmış bir halı kadar temiz olmasını sağlamaktadır. Bu sayede halıların temizliği yorulmadan yapılabilmektedir.