Bütün kol saatleri, uzun bir ömre sahip olabilmek için özen, temizlik ve bakım gerektirmektedir. Bu gibi saatlerde gerçekleştirilecek olan kol saati bakımı, genellikle o saatin yapısına göre değişiklik gösterirken, kişinin her saat için aynı işlemleri uygulamaması gereklidir.
Kol saati bakımında önemli olan ve dikkat gerektiren bir konu; saatin modeline ve yapısına uygun bir bakım uygulamaktır. Deri, silikon ya da metal gibi farklı kordon türüne sahip olan saatler, bakım uygulamasının farklı adımlarda izlenmesini gerektirir.
Kol Saati Bakımı için Neler Gerekir?
İlk olarak bakım uygulamasına başlayabilmek için saati temizlemeye uygun bir hale getirmek gerekir. Saati kayışından ayırmak temizleme esnasında kolaylık sağlayacağından kayışı saate bağlayan pimi ya da vidaları çıkarmak gerekir. Fakat kayışı çıkarmanın mümkün olmadığı durumlarda ise, temizleme işlemlerinde sıvının saat kasasına temas etmemesi konusunda dikkatli olunmalıdır.
Saat bakımı için gerekli olan malzemeler ise tüy bırakmayan yumuşak yapılı bir bez (bu cam bezi de olabilir), 1 damla kadar deterjan, ve yarım litre civarında sudur. Bu malzemeler genellikle metal ya da silikon kayış türünde kullanılırken, deri kayışlar için deterjan yerine sirke kullanılması gerekir. Aksi takdirde deri kayışın parlak özelliği kaybolacaktır.
Kol Saati Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Silikon ya da plastik kayışların temizlik uygulamaları hemen hemen aynı olurken, bu kayışların hazırlanan temizleme suyunun içerisine daldırılması ve yaklaşık olarak 5 dakika kadar burada bekletilmesi gereklidir. Ardından suyun içerisinden çıkarılan bu kayışlar bez yardımıyla güzelce silinir ve kurulanır. Kayışta ulaşılamayan yerler olduğunda ise kürdan gibi ince materyallerden yardım alınmalıdır.
Metal olan kayışlarda temizlik uygulaması ise bezin sabunlu su ile ıslatılması, kayışın bu bezle iyice silinmesi ve arından hemen kuru bir bezle kurulanması şeklindedir. Metal kayışların kesinlikle deterjanlı suyun içerisinde bekletilmesi tavsiye edilmemektedir.
Deri kayış bakımı ise bunların aksine silikonlu su ile olmalıdır. Sirkeli su ile hafif bir şekilde ıslatılan nemli bez yardımıyla temizlenmeli ve peşinden hemen kurutulmalıdır.
Kol Saati Bakımında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Kol saati bakımında en çok dikkat gerektiren konu, her saatin yapısına göre bir bakım işlemi uygulamaktır. Yani metal ve deri kayışların asla suyun içerisine bırakılmaması, nemli bezle silindikten sonra hemen kurulanması gerekir. Aksi takdirde metalde solmalara, deri kayışta da matlaşmaya, yıpranmaya ve hatta kötü kokuların oluşmasına neden olunabilir.
Kol saatlerinde kasa temizliği de yine dikkat gerektiren konulardandır. Kesinlikle su ile temizlenmemesi gereken saat kasaları, kuru mikrofiber bez gibi malzemelerle temizlenebilir. Sert bezlerle yapılan temizlik, saat yüzeyinde çiziklere yol açabilmektedir.
Ayrıca saat kasasında ulaşımı mümkün olmayan yerler için de diş ipi kullanılabilmektedir. Tüm bu işlemlerin ardından yeniden birleştirilen kol saati, son olarak kuru bezle yeniden silinmeli ve bu şekilde kullanıma hazır bir hale getirilmelidir.